Mormors raggsockor

De här gamla slitna raggsockorna är grunden till att jag valde arbeta med detta projektet. Dessa har min mormor stickat för flera år sedan. Min mormor har stickat raggsockor till alla i släkten, både till barn och vuxna, så länge jag kan minnas. Hon stickade dem i olika material -allt från ull till polyester. Och vad jag har älskat mina raggsockor, har använt de flesta tills de gått sönder! Detta projekt har gjorts till hennes ära. Strumpstickningen måste gå vidare! Min mamma kunde inte sticka strumpor, men jag kommer att se till att mina barn ska få lära sig att sticka strumpor!

Stickbeskrivningen som min mormor använde sig av kommer ifrån den Stora boken om handarbete från ICA förlaget:
I den finns en raggsocks beskrivning som min mormor följt:

När jag startade detta sockprojekt hade jag aldrig tidigare stickat någon socka. När jag läste beskrivningen för hälen blev jag osäker på om jag skulle kunna sticka mig igenom den. Med ingen mormor eller någon annan stickkunnig att fråga vände jag mig ganska snart till webbsidan "Drops" som blev min räddning. Där finns en instruktionsvideo för hur man stickar bashälar, vilket var ungefär detsamma som i beskrivningen. I Drops bashäl vänder man arbetet direkt efter minskningarna istället för som i denna beskrivning sticka en maska före vändningen.  Eftersom jag stickar på rundstickor istället för strumpstickor med Magic loop metoden, fick jag hela tiden tänka annorlunda när det i beskrivningen står sticka 1-4 o.s.v. Men detta var inget svårt att anpassa magic loop stickningen till beskrivningen, jag fick tänka lite extra noga.

Jag har i detta projekt stickat två raggsockspar med beskrivningen som mormor använt:




Den randiga har jag gett bort i julklapp till min syster, raggsockorna i  lavendelfärgat ullgarn har jag stickat till mig själv. De randiga gjordes i Järbo raggi garn, som består av 70% ull och 30% nylon. De blev otroligt mjuka och ganska elastiska. Mina raggsockor är gjorda av 100% ull och är mycket styvare och mindre elastiska. Efter en ulltvätt kommer de nog att bli mjukare.


Svårigheter med stickningen


















Jag lade upp och stickade båda skaften med magic loop-principen.





Jag stickade sedan den första hälen med strumpstickor för att sedan sticka den andra med rundstickor genom magic loop. För mig blev det lättare att förstå hur jag skulle sticka sedan på rundstickor.


Här kommer bilder på det jag tyckte var svårt:


 Att plocka upp maskor i kanten av hälen.

 
Att göra minskningen till tån i början av stickan genom att sticka ihop i de bakre maskbågarna, var först svårt att förstå hur jag skulle göra. I slutet av stickan stickade man 2 m tillsammans vilket var lättare.

Slutsats
Med hjälp utav Drops instruktionsvideo och genom att kolla på bilderna i beskrivningen klarade jag av att sticka raggsockorna! Efter att ha stickat fyra hälar kan jag nu mönstret utantill. De bådar gott för framtida raggsocksproduktion till familj och vänner.